Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-05-02@01:47:34 GMT

ادای دین به محمد جهان آرا

تاریخ انتشار: ۳ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۷۵۷۲۶۴

ادای دین به محمد جهان آرا

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایسکانیوز، نمایش «هفت عصر هفتم پاییز» قسمت سوم از تریلوژی آقاخانی درباره قهرمانان جنگ تحمیلی است. پس از نمایش‌های کابوس شب نیمه آذر که به زندگی و شهادت شهید کشوری می‌پرداخت و اتفاقا کارگردانی آن را فرزند شهید کشوری بر اساس نمایشنامه ایوب آقاخانی برعهده داشت و همین‌طور نمایش «تکه‌های سنگین سرب» درباره زندگی خصوصی و عاشقانه های مصطفی چمران با دختری عرب بنام غاده رحمن، حالا آقاخانی در آخرین تکه از این تابلوی بزرگ سراغ محمد جهان آرا رفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از فرماندهان مظلوم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که با همرزمان خود در روزهای آغازین جنگ تا مدت‌ها با دست خالی مانع از سقوط خرمشهر می‌شوند. برای ما که محمد جهان آرا را با نوحه تراژیک و شنیدنی «ممد نبودی ببینی» حسین فخری می‌شناسیم و تماشای نمایشی درباره او لذت مضاعفی دارد. آن هم وقتی در جشنواره تئاتر «فجر» جای خالی نمایش‌هایی با موضوع انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بدجور توی ذوق می‌زند. برای همین نفس پرداختن به چنین سوژه ای قابل تحسین است و باید به آقاخانی بابت آن دست مریزاد گفت.

از اینکه بگذریم، نمایش هفت عصر هفتم پاییز، پیش از اجرای ویژه جشنواره یک دوره در سالن چارسوی تئاتر شهر به روی صحنه رفته بود. در اجرای عمومی لیلا بلوکات و رحیم نوروزی بازی می‌کردند که محسن بهرامی که در اجرای عمومی نمایش صدای او به عنوان صدای شهید جهان آرا استفاده شده بود در اجرای جشنواره تئاتر فجر به ایفای نقش پرداخت و حضوری پر رنگ تر از اجرای عمومی داشت.

نمایش هفت عصر، هفتم پاییز، مبتنی است بر نامه‌های شهید جهان آرا و رابطه‌اش با همسرش که در کنار قصه یکی از همرزمان شهید جهان آرا به طور موازی پیش می رود. روایت نمایش با فلش بک و جابجایی زمانی مختلف به تنوع بصری و نمایشی کار افزوده است. استفاده از المان‌های تصویری و صوتی در کنار طراحی صحنه به غنای کار و باورپذیری آن کمک بسیاری کرده است. به اینها اضافه کنید بازی های خوب بازیگران و متن چند لایه و جذاب آقاخانی را که نسبت به دو تجربه قبلی رو به جلو و کامل تر از آب درآمده است.

آقاخانی در کارگردانی نیز به دستاوردهای قابل قبولی دست یافته است. برای نمونه بازیگران در آغاز با حالتی ایستا و ساکن رو به مخاطبان قصه خود را روایت می‌کنند. جدای از سهیم کردن مخاطب در نمایش و تبدیل کردن آنها به بخشی از نمایش، هرچه قصه جلوتر می‌رود التهاب و کنش دراماتیک نمایش همزمان با ریتم بازی شخصیت ها شدت و اوج می گیرد. در نتیجه مخاطب به طور ناخودآگاه و همسو با تنش حاکم بر فضا پیش از وقوع حادثه نهایی که شهادت جهان آرا هست آن را احساس می کند.

در نمایش «هفت عصر هفتم پاییز» هارمونی مناسبی بین اجزای مختلف کار ایجاد شده است. حتی موسیقی نیز که در لحظات کمی به کار گرفته شده هوشمندانه انتخاب شده است. استفاده بجا از کمانچه که سازی ایرانی است و آوایی غمگین و اندوهناک ایجاد می کند خود شاهدی بر این ادعا است.

آقاخانی با ساخت تریلوژی و سه گانه دفاع مقدسی خود نشان داد که ظرفیت های نمایشی فراوانی در تاریخ انقلاب و جنگ هشت ساله ما وجود دارد که می تواند دست مایه خلق آثار دیدنی و ماندگاری قرار بگیرد. این البته نیازمند جسارت و دانش اهل نمایش است. لااقل آنهایی که دغدغه این وطن اسلامی را دارند. نگاهی به آثار هنرمندان غربی به خوبی نشان می دهد که آنها بسیار بیشتر از ما به تاریخ و مردم خویش متعهد هستند. حال آنکه صحنه تئاتر ایران پر شده از آثار بی مسأله ای که یا از فرط تکنیک زدگی و مغلق گویی نسبتی با مخاطب برقرار نمی کنند یا درگیر مسائل پیش پا افتاده شخصی و ذهنی خود هستند که هیچ ربطی به جغرافیا و تاریخ این سرزمین بلاکشیده و دردمند ندارد.

این وسط کمند آنهایی که به مخاطب و مردم خویش می اندیشند و با لحاظ کردن آنها در خلق هنری خود سعی می کنند اثری هرچند کوچک اما عمیق و ماندنی را بوجود بیاورند. نمایش هفت عصر هفتم پاییز بارقه ای است هرچند کوچک که در فضای امروز تئاتر ایران می توان به آن امیدوار بود.

از: حسین نوری

هفت عصر هفتم پاییز تئاتر جشنواره فجر اقاخانی جهان ارا شهدای دفاع مقدس

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۷۵۷۲۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور فرهاد ناظرزاده‌کرمانی در اجرای نمایش «نظامِ ابن عربی»

به گزارش خبرآنلاین، نمایش «نظامِ ابن عربی» به نویسندگی محسن رهنما با کارگردانی یاسمین ‌عباسی و تهیه‌کنندگی رضا ‌عباسی از دوم اردیبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۱۹ در کارگاه نمایش مجموعه تئاتر شهر روی صحنه است.

«نظامِ ابن عربی» در روزهای آغازین اجرای خود میزبان پروفسور فرهاد ناظرزاده‌کرمانی شد و این گروه نمایشی، اجرای خود را به این پژوهشگر و نویسنده تئاتر تقدیم کردند.

پروفسور فرهاد ناظرزاده‌کرمانی پس از تماشای این اثر نمایشی گفت: «این اثر را مونودرامی تک‌بازیگر دیدم که مسئله عشق ممنوع را به تصویر کشاند.»

عرفان رجایی به‌عنوان بازیگر و سارا واحدی در جایگاه پرفورمر، در این اثر نمایشی حضور دارند.

در خلاصه این نمایش آمده است: «جوانی آبادانی و دانشجوی حکمت و فلسفه، سال‌هاست که از عشق پری، دختری اصفهانی سرگردان جاده‌هاست. او تحت تاثیر عشق عارف حکیم محیی‌الدین ابن عربی به دختر دانشمند ایرانی اصفهانی به نام نظام، تصمیم می‌گیرد در آخرین سفرش به اصفهان تمام نامه‌ها و عکس‌های عاشقانه‌اش با پری را در صحن مسجد جامع اصفهان بساط کند و روایت‌گر داستانی عاشقانه باشد، اما...»

ایلیا ‌شیرازی (دستیار اول کارگردان)، نوید ‌شایان ‌مهر (دستیار دوم کارگردان)، امید ‌محمدی (هماهنگی و برنامه‌ریزی)، ابوالفضل ‌فتحی (منشی صحنه)، علی ‌حیدری (طراح صحنه)، مرتضی ‌نجفی (طراح نور)، شقایق مهاجری (طراح لباس)، سارا میرزازاده اصل (طراح گریم)، مرتضی آکوچکیان (طراح گرافیک)، رضا خزاعی (آهنگ‌ساز)، یاسمین ‌عباسی (تنظیم‌کننده)، علی ‌حیدری (کاخن و آواز)، رها خلیلی (انتخاب قطعات فلامنکو و سولیست و گیتار)، اسماعیل ‌رضوی (مدیر تولید)، حمیدرضا شیرازی (سرمایه‌گذار)، فراز مقدم (نورپرداز، ویدئومپ و ساخت تیزر)، فاطمه ‌عرب، یزدان ‌موسی ‌خانی (عکس)، رسول سلیمیان، حجت جعفری و یعقوب احمدزاده (اجرای دکور)، نیلوفر حیدری (دستیار طراح صحنه)، حمیدرضا کوچکی و نیلوفر حیدری (مشاوران طراح صحنه) و علی کیهانی (مشاور رسانه‌ای) دیگر عوامل این اثر نمایشی هستند.

علاقه‌مندان برای تهیه بلیت این اثر نمایشی که کاری از گروه تئاتر ناگهان است، می‌توانند به سایت تیوال و گیشه تئاتر مراجعه کنند.

۲۲۰۵۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900999

دیگر خبرها

  • تماشای «العهد الأبدی» در کارون
  • «عشق به دیکتاتور‌ها کمکی نمی‌کند» روی صحنه رفت/ تئاتر نیازمند حمایت
  • اضافه‌شدن ۶ نمایش به جشنواره تئاتر رضوی برای اجرا در دهه کرامت
  • شش نمایش همراه جشنواره تئاتر رضوی شدند
  • ارسلان قبل از استقلال گیتار به دست شد (عکس)
  • راهیابی تئاتر ۴۴۴ از مشهد به جشنواره تئاتر مساجد کشور
  • تئاتر ۲ روز تعطیل می‌شود
  • حضور فرهاد ناظرزاده‌کرمانی در اجرای نمایش «نظامِ ابن عربی»
  • سالن‌های تئاتر ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت اجرا ندارند
  • مراسم نکوداشت اکبر زنجان‌پور با حضور استادش